KOKONAISVALTAISTA TERVEYTTÄ NAISILLE
Naisen elimistö on lyhyesti sanottuna hyvin monimutkainen. Toisin kuin miehillä, meillä on monenlaisia hormoneja, jotka täytyy ottaa huomioon. Ketoosin ja paastojen ajoittaminen kuukautiskierron mukaan onkin erityisen tärkeää. Yhtä tärkeää, kuin olla välillä ketoosissa (eli käyttää rasvaa energiaksi) ja nauttia samalla myös autofagian terveyttä ylläpitävistä vaikutuksista, on olla välillä myös sokerinpolton puolella ja näin mm. ruokkia hormoneja, jotta hormonitoiminta pysyy tasapainossa.
Kun ketoosin ja paaston ajoitus on kohdallaan ja hormonitoiminta saa tasapainottua, voit saada valtavasti lisää energiaa, rasvanpoltto tehostuu ja autat elimistöäsi pysymään terveenä myös pitkällä tähtäimellä.
Kun hormonitasot eivät ole tasapainossa, nostavat niiden heilahtelut yleensä myös stressihormonin, eli kortisolin, tasoja, mikä voi mm. lisätä hermostuneisuutta ja ahdistusta, mutta myös aiheuttaa painonnousua.
"When cortisol goes high, progesterone goes shy!"
Dr Mindy Pelz
Hormoneilla on merkittävä vaikutus naisen henkiseen hyvinvointiin. Estrogeenin ja progesteronin vaihtelut vaikuttavat suoraan aivojen mielialaa sääteleviin välittäjäaineisiin, kuten serotoniiniin.
Estrogeenin lasku ja progesteronin puute voivat johtaa ahdistukseen, ärtyneisyyteen ja muihin voimakkaisiin tunnetiloihin. Lisäksi stressihormoni kortisoli pahentaa näitä oireita.
Progesteroni on rauhoittava hormoni, jonka tulisi ilmestyä näyttämölle kierron loppupuolella. Progesteroni on kuitenkin erittäin herkkä stressille. Kuten naisten hormonitasapainoon erikoistunut lääkäri Mindy Pelz usein sanoo: "When cortisol goes high, progesterone goes shy!" eli kun kortisoli nousee, progesteroni häipyy paikalta! Näin vapaasti suomentaen.
Stressiä keholle voi aiheuttaa kierron lopulla mm. ketoositila, liika paastoaminen ja väärällä tavalla tai liikaa treenaaminen. Tässä varmasti yksi syy siihen, miksi jotkut naiset kokevat, että ketogeeninen ruokavalio ei sovi heille! Ongelma ei kuitenkaan ole ketoosi, vaan sen ajoitus.
Jotta vältymme siltä väärinkäsitykseltä, että ketoosi olisi jollakin tapaa vaarallinen tai huono idea, puhutaan hetki ketoosin mahtavista eduista ja vaikutuksista terveydentilaasi.
Kun vähennät hiilihydraatteja, insuliinitasosi normalisoituvat (ja jos et ole vielä kuullut kaikista yli 60 insuliiniresistenssiin liitetystä oireesta, niin käy tilaamassa sähköpostiisi ilmainen itsearviotesti kohdasta Sisäpiiri). Tämän hyödyt ovat valtavat ja niihin kuuluvat esimerkiksi:
● Rasvamaksan elpyminen
● Viskeraalisen rasvan vähentyminen
● Koko kehon tulehdustilan väheneminen
● Hapen lisääntyminen; kun syöt runsaasti hiilihydraatteja, kehossasi on enemmän hiilidioksidia (C02) ja vähemmän happea
● Vapaiden radikaalien väheneminen
● Aivosolujen toiminnan, kognitiivisten kykyjen, muistin, keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden parantuminen (koska aivot rakastavat ketoneja!)
● Hormonien tasapainottuminen; sukupuolihormonit ovat hormonihierarkiassa insuliinin alapuolella, joten insuliinin tasapainottaminen ensin on välttämätöntä pysyviä tuloksia varten
● Ihon kunnon parantuminen
● Mielialan parantuminen; aivojen välittäjäaineet myös uusiutuvat oikean pituisten paastojen avulla!
Ketogeenisen ruokavalion voi teknisesti toteuttaa terveellisellä ja vähemmän terveellisellä tavalla. Jos ainoa tavoitteesi on saada muutama kilo pois terveydestäsi muuten välittämättä, niin voit tehdä sen ns. "dirty keton" avulla. En luonnollisestikaan silti suosittele sitä lähestymistapaa, eikä se ole linjassa sen kanssa mitä haluan itselleni tai kenellekään naiselle!
Niin ketoosin, kuin sokerinpoltonkin, voi siis tehdä kokonaisvaltaista terveyttä tukevalla tavalla - tai sitten ei. Pelkkä ketoosi ei riitä kuitenkaan vielä terveyteen. Tärkeintä on tulla terveeksi, jota seuraa usein aivan luonnollisestikin painon putoaminen.
Ketoruokavaliolla voit pudottaa painoa terveellisesti, edistää pitkäikäisyyttä, näyttää paremmalta sekä ehkäistä, ja usein myös parantaa, valtavan määrän sairauksia.
Ketoosin kautta pääsemme käsiksi autofagian lisäksi myös ehkä parhaaseen terveyden mittariin, eli metaboliseen joustavuuteen. Sen saavuttanut kykenee vaihtamaan joustavasti sokerin- ja rasvanpolttamisen välillä, ja sen kannattaisikin olla jokaisen kokonaisvaltaiseen terveyteen tähtäävän päämääränä.
Nyt takaisin aiheeseen: enemmän ei ole parempi. Varsinkin, kun se ajoitetaan väärin. Ketoilun yleistyessä ovat yleistyneet myös siihen liittyvät ongelmat. Enimmäkseen näitä ongelmia kuulee olevan naisilla, eikä ihme. Naisten hormonitoiminta kun poikkeaa valtavasti miesten "testosteronia joka 15. min. 24/7/365!
Yleisiä esimerkkejä ongelmista, jotka aiheutuvat VÄÄRIN AJOITETUSTA ja LIIALLISESTA ketoosista ja paastoamisesta:
● Sydämen tykytykset
● Heikotus - esimerkiksi ylösnoustessa
● Hiustenlähtö
● Kilpirauhasongelmat
● Painonnousu
● Lihasmassan menetys
● Paino ei enää tipu
● Kuukautiskierron häiriöt:
Monet naiset raportoivat kuukautiskierron epäsäännöllisyyksistä tai jopa kuukautisten loppumisesta liiallisen ketoosin seurauksena. Tämä voi aiheuttaa myös raskautumisen vaikeutumista ja sitä kautta jopa lapsettomuutta. Syklisellä ketolla lääkäri Mindy Pelzin oppien mukaan on taas saatu loistavia tuloksia lapsettomuuden (joka johtuu naisen hormoniepätasapainosta) hoidossa.
Monet ylläolevista oireista ovat myös yleisiä insuliiniresistenssin oireita, joten mielenkiintoisesti elimistömme etsii asioille tasapainoa. Ja onhan se vain loogista, kun asiaa yhtään miettii.
Dopamine.fi
Yhteydenotot: info@dopamine.fi
Osoite: Kasarmikatu 5, 15700 Lahti
Ehdot
Tietosuojaseloste
Toimitusehdot
Tietoa evästeistä
Seuraa somessa